Tuesday, January 25, 2011

"INSYAALLAH"

ASSALAMUALAIKUM ^_^

"WAHAI TUHAN KAMI!! AMPUNILAH KAMI DAN SAUDARA-SAUDARA KAMI YANG TELAH MENDAHULUI KAMI DENGAN KEIMANAN DAN JANGANLAH ENGKAU ADAKAN DALAM HATI KAMI IRI HATI ATAU PERMUSUHAN TERHADAP ORANG-ORANG YANG BERIMAN.. WAHAI TUHAN KAMI!! SESUNGGUHNYA ENGKAU AMAT PENYANTUN LAGI PENYAYANG."
(SURAH AL-HASYR : AYAT 10)

PENGAJARAN DOA :
doa ni datang dari ayat AL-QURAN, iaitu :
DAN JANGANLAH ENGKAU BERKATA MENGENAI SESUATU(YG HENDAK DIKERJAKAN): " BAHAWA AKU AKAN MELAKUKAN YANG DEMIKIAN ITU KEUDIAN NANTI" ; MELAINKAN DENGAN MENYEBUT : (INSYAALLAH).
(AL-KHAF 18:23-24)

kalau kite dah buat pilihan untuk buat satu perkara, ucapkanlah INSYAALLAH..
dengan ucapan ini,bererti kite menyerahkan pilihan kita kpda ALLAH... jika ia baik dan sesuai dengan kehendak ALLAH, ALLAH akan mempermudahkan dan menjayakannya.. dan macam tulah sebaliknya.. sebab pengetahuan ALLAH akan ape yg kite pilih tak ade yandingan nya dengan pengetahuan kite..hamba yang kecil dan kerdil..

and,bile ape yang kite da buat mendapat hasil yang positif... ucaplah ALHAMDULILLAH.. sebagai tanda syukur kite pada ALLAH.. dan jika sebaliknya, ucapkanlah :
"TAKDIR ALLAH DAN APA YANG DIKEHENDAKINYA PASTI TERJADI"
[SHAHIH MUSLIM, NO 4816]

jangan pula kite merungut jika kite tak berjaya kerana kite telah menyandarkan segalanya pada kehendak ALLAH..

*** INSYAALLAH diucapkan bile kite dah betul-betul buat keputusan.. bukan pada waktu yang kite sendiri masih ragu-ragu dengannya...

~RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL.. BETULKAN YANG BIASA.. DAN BIASAKAN YANG BETUL YE KAWAN-KAWAN~

No comments:

Post a Comment