Tuesday, July 17, 2012

handphone + budak sekolah??

ASSALAMUALAIKUM :)

hai..kecoh betul semua orang bila kerajaan nak bagi budak sekolah bawak handphone next year khabar nye... pendapat qaseh.. TAK PAYAH LAH !! HENTIKAN..

why??

1. GANGGUAN KONSENTRASI.
semua orang sekarang masing2 dah punya handphone sendiri.. ada orang bukan takat satu.. semua line dye nak pakai **terase sudah**... hatta budak tadika pown parents da bagi pakai phone.. ada yang lagi hebat, kecik2 da pakai i-pad =_='' **untung kau dik**... ok, back to the sub-point.. konsentrasi nak belajar kompem2 terganggu.. dengan kecanggihan teknologi sekarang.. boleh surf internet pakai handphone.. sedangkan studetns IPT yg bijak lagi pandai pown sometimes main handphone dalam kelas sebab bosan.. ber'SMS', ber'FB', ber'TWEET' dan ntah apa lagi.. qaseh sendiri pown pernah buat masa kat poly dlu **nakal right ^_<**... sat nanti, cikgu dok potpet kat depan.. students khusyuk surf internet =_=''... tak ke rugi...

2. MENINGKATKAN KES 'JENAYAH' SEKOLAH..
as we know.. tak semua orang mampu punya handphone mahal lagi canggih.. lagi2 students.. banyaknya harapkan family bagi. kalau dapat yang super duper canggih tu, banyaknya dari family yang agak besar pendapatan mereka.. bile tengok orang pakai handphone mahal, of course yang tak mampu nie cemburu.. then dalam kepale just terdengar2 bisik syaitan suruh curi.. ha.. kan da buat jenayah dah..

3. STUDENTS DESAK PARENTS..
bile pergi sekolah, tengok ramai pakai handphone.. mulalah memekik nak handphone jugak.. bagi yang mampu, insyaallah tak ada masalah.. bagi yang tak mampu?? kesian right?? kanak-kanak sekarang tak macam kite dulu yang always faham situasi wallet mak ayah kite.. once mereka minta, mereka akan melalak mintak sampai dapat.. seyez..

sebab ape nak bagi bwk hp?? sebab bile kes urgent takut students tak boleh  nak call parents?? allah.. mcam la tak de public phone kat sekolah tu kan =_=''..
kalau rosak sekali pown, tak kan la cikgu kejam sangat tak bagi pinjam handphone diorang.. berape aje la pown charge nye.. atau takut parents tak boleh nak call students?? hype.. sebab tu hari bertemu guru kelas anak, parents kena hadir.. dapatkan contact number guru atau paling senang call aje office sekolah.. no excuse right??

qaseh cemburu sebab zaman qaseh tak boleh bawak hp??? tidak sekali ^_^v...
just kesian kat adik2 zaman sekarang.. macam2 dugaan nak belajar...
buat adik qaseh, afrina insyirah.. jgn harap nak bagi kamu bwk hp.. hahha :p ...



1 comment:

  1. http://hunyieda.blogspot.com/2012/06/awesome-giveaway-by-us.html mae join sini dear..byk hadiah menarik

    ReplyDelete